Los Angeles voor beginners
Het weer in Los Angeles

Van alle klimaten die je kunt bedenken is Los Angeles misschien wel gezegend met een van de aangenaamste klimaten die er is. Het warme zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat genoemd) zorgt voor veel zonuren, niet teveel neerslag en overwegend zeer aangename temperaturen. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger is er sprake van een Cfa-klimaat. Het is vooral het klimaat waarom de film- en televisiemakers hier neergestreken zijn. Het aantal goede opnamedagen dat je hier kunt hebben is hoger dan in New York of andere Amerikaanse steden. De zon schijnt gemiddeld zo'n 3200 tot 3300 uur per jaar, waarbij echt sombere maanden eigenlijk niet voorkomen.

Los Angeles bezienswaardigheden

In Los Angeles is er voldoende te zien en doen op het gebied van cultuur, musea, mooie plekjes, strand, uitgaan, monumenten en andere bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Los Angeles op een rijtje gezet: L.A. top 10 bezienswaardigheden

Temperatuur

In Los Angeles is het bijna altijd lenteachtig of zomers. Zeker als je naar de gemiddelde statistieken kijkt van de temperaturen zoals ze in L.A. gemeten worden dan zie je dat die tussen de 19 en 30 graden Celsius liggen wat betreft de maximumtemperatuur en dat de minima tussen de 8 en 17 graden Celsius liggen, kijkend naar de langjarige gemiddeldes. In de praktijk kunnen er wel vrij grote verschillen voorkomen. Niet alleen van dag tot dag, maar ook tussen de verschillende locaties binnen de metropool Los Angeles. Zo kan het overdag direct aan de kust soms 7 tot 8 graden koeler zijn dan in Down Town Los Angeles. Dat heeft allemaal te maken met het relatief koude zeewater dat het weer in Los Angeles benvloedt. Vooral in de winter en het voorjaar kunnen dergelijke verschillen optreden.

In de winter liggen de maxima zo tussen de 13 en 26 graden Celsius. In de zomermaanden is het overdag gemiddeld tussen de 25 en de 34 graden Celsius. Het kwik kan verder oplopen, maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak. In het hart van de stad zijn temperaturen mogelijk die rond de veertig graden liggen. De kans dat dit binnen een kalenderjaar tenminste 1 keer gebeurt is ongeveer 20%.

Koel zeewater

De zeewatertemperatuur wordt wereldwijd vooral door twee factoren bepaald. Ten eerste is er de opwarming door de zon. Ten tweede zijn er de zeestromen die onderdeel uitmaken van een wereldwijd systeem dat we Thermohaliene circulatie noemen. In Nederland hebben we te maken met een warme Golfstroom die relatief warm zeewater vanuit zuidelijke richting aanvoert. In Californi, dus ook ter hoogte van Los Angeles, is de situatie omgedraaid. De zeestroom komt hier uit noordelijke richting waardoor er relatief koeler zeewater richting Los Angeles stroomt. Hierdoor ontstaan er vooral in de zomerperiode aanzienlijke verschillen tussen de luchttemperatuur en de zeewatertemperatuur. In de winter heeft het water een temperatuur van ongeveer 14 tot 15 graden. In de zomer stijgt dit geleidelijk naar 18 tot 19 graden. De Grote Oceaan is daarmee in de warmste maanden hier koeler dan de Noordzee dat is ter hoogte van Nederland en Belgi.

Winterzon

Als je antwoord wilt hebben op de vraag of Los Angeles een goede bestemming is voor een winterzonvakantie dan zijn er meerdere antwoorden mogelijk. Ben je op zoek naar relatief zonnig, droog en warm weer dan is Los Angeles een prima winterzonbestemming. Gemiddeld genomen kun je in de minst goede maanden (januari en februari) zeker tweederde van de dagen als aangenaam tot zeer aangenaam bestempelen. Dat betekent niet automatisch dat het ook aangenaam weer is om op het strand te liggen of om te zwemmen. Het zeewater is dan vrij koel en ook onverwarmde zwembaden zijn te koud. Op het strand kan een koele zeebries ervoor zorgen dat het net wat te koud is om te zonnebaden. Er zijn echter ook heel wat middagen dat het wel lekker genoeg is op het strand.

Neerslag

Gemiddeld valt er in Los Angeles 300 tot 400 millimeter neerslag. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland geregistreerd wordt. Er kunnen van jaar tot jaar wel de nodige verschillen voorkomen. De natste periode loopt van december tot half maart met februari als natste maand. De hoeveelheid neerslag die er valt is tegenwoordig niet meer voldoende voor mens en natuur. De balans tussen waterwinning en waterverbruik is de afgelopen jaren helemaal zoek. Er komt droogte voor zoals ze dat in geen honderden jaren meegemaakt hebben. Misschien zelfs nooit, want cijfers van vroeger zijn er niet. Het aantal waterbesparende maatregelen neemt in California ieder jaar toe in de hoop om serieuze schade aan de natuur zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Zon

In Los Angeles is er sprake van gemiddeld 3200 tot 3300 zonne-uren per jaar. Dit is het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken Los Angeles bereikt. Dat is ongeveer 73% van het in theorie haalbare aantal uren zonneschijn. Zowel in absolute als in relatieve hoeveelheid zon zijn de maanden juli en augustus het zonnigste. Mei en juni zijn de somberste maanden. Hoewel ze het in totaal aantal uren het beter doen dan de wintermaanden, is het relatieve aantal uren zonneschijn in deze maanden het minst gunstig. In de warmste maanden (juni, juli en augustus) moet je overigens ook rekenen op een aanzienlijke kans op smog. Deze laag luchtverontreiniging is niet zichtbaar in de klimaatstatistieken, maar wel boven de stad zelf.

Klimaattabel Los Angeles

Onderstaande klimaatgegevens zijn op basis van langjarige gemiddeldes zoals die over de meest recente periode van 30 jaar gemeten zijn.
 

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 19 C 8 C 7 uur 7 dagen 79 mm 14 C
februari 20 C 9 C 8 uur 5 dagen 97 mm 14 C
maart 21 C 10 C 9 uur 6 dagen 59 mm 14 C
april 22 C 11 C 10 uur 3 dagen 23 mm 15 C
mei 24 C 13 C 9 uur 2 dagen 7 mm 16 C
juni 26 C 15 C 10 uur 1 dag 6 mm 17 C
juli 29 C 17 C 12 uur 1 dag 6 mm 18 C
augustus 30 C 18 C 11 uur 2 dagen 6 mm 19 C
september 29 C 17 C 9 uur 2 dagen 7 mm 18 C
oktober 26 C 15 C 8 uur 3 dagen 17 mm 17 C
november 22 C 11 C 7 uur 4 dagen 26 mm 16 C
december 20 C 8 C 7 uur 5 dagen 59 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Orkanen

In Los Angeles waait het vaak amper. Het merendeel van de tijd is er sprake van windkracht 0 (praktisch windstil), 1 of 2. Je hebt het vooral over een briesje. Soms kan het wat harder waaien, maar tot een echte storm komt het zelden. Orkanen komen helemaal niet voor in Los Angeles. In theorie is de kans dat Los Angeles zelf getroffen wordt door een orkaan eens in de driehonderd jaar. Wel kan Los Angeles te maken krijgen met de indirecte gevolgen van een orkaan. Door zware tropische stormen die zuidelijker op de Grote Oceaan waaien kan de golfslag dermate benvloed worden dat je zelfs op de stranden van Los Angeles te maken hebt met aanzienlijk hogere golven. Als dit eens een keer gebeurt zijn de surfers daar dolgelukkig mee.

Santa Ana wind

Vooral in de winter en het najaar kan de Santa Ana wind opsteken. Dit is een sterke aflandige wind die warme droge lucht vanaf de woestijn landinwaarts richting de kust van Californi brengt. Deze wind kan de temperatuur ineens doen oplopen in Los Angeles, maar vergroot ook de kans op natuurbranden. Als er eenmaal een bosbrand ontstaat terwijl de Santa Ana wind waait dan is deze zeer moeilijk te doven. Het vuur breidt zich vaak snel uit door de felle wind. De Santa Ana wind is overigens geen fhnwind maar een valwind.

Beste reisperiode

Als wij moeten kiezen dan gaan we het liefste in het vroege voorjaar of in het najaar naar Los Angeles. De temperatuur is dan aangenaam, de zon laat zich veel zien en neerslag komt dan niet al te veel voor. De weersomstandigheden zijn dan prima om van alles te ondernemen wat er in L.A. te doen is. De zomer is warmer, maar ook relatief druk. Dat komt vooral door toerisme vanuit andere delen van de Verenigde Staten. Ook het buitenlands toerisme neemt in deze periode toe. Daarnaast is de kans op hogere temperaturen en smog ook hoger in de zomer.

Als je in de winter naar Los Angeles wilt reizen dan moet je de periode rond de feestdagen vermijden. De ticketprijzen en hotelkamerprijzen liggen dan hoger dan in veel andere maanden. Houd er ook rekening mee dat het weer in de winter vrij wispelturig kan zijn, vooral in januari en februari. De ene dag kan het zonnig en 25 graden zijn en de volgende dag 14 graden en bewolkt. Soms komen er dan ook iets langere periodes met minder goed weer voor.

Meer info over Los Angeles

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Los Angeles:
Los Angeles fotoreportage
Los Angeles informatie
Los Angeles in n dag
Los Angeles weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Los Angeles

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy