Vliegen naar Los Angeles

Vanuit Nederland of België is er maar één manier om naar Los Angeles te reizen en dat is per vliegtuig. Via de lucht leg je een afstand af van om en nabij de 9000 kilometer. Hoeveel het exact is, is afhankelijk van de vliegroute die het vliegtuig toegewezen krijgt. Als je op de platte wereldkaart kijkt dan zou je denken dat de meest gunstige route een rechte lijn vanuit Amsterdam over het zuiden van Engeland en vervolgens via het noordoosten van de VS richting Los Angeles is. Dat is niet zo, want de aarde is rond. Je vliegt daarom meestal via het zuiden van Groenland richting het noordoosten van Canada en vliegt ter hoogte van de staat Montana of North Dakota het luchtruim van de Verenigde Staten binnen.
Vluchtduur

Als je rechtstreeks van of naar Los Angeles vliegt dan moet je rekening houden met een vluchtduur die tegen de elf uur aan ligt. Deze tijden gelden zowel voor Amsterdam als voor Brussel. Op de weg vanaf Los Angeles heb je vaak wel wat wind mee, waardoor dit stuk gemiddeld een half uur sneller gevlogen wordt dan de heenweg.

Mocht je met een overstap naar Los Angeles vliegen dan is je totale reistijd natuurlijk langer. Reken op tenminste 14 uur inclusief je overstaptijd. Mocht je via een luchthaven in de Verenigde Staten vliegen dan heb je een langere overstap nodig omdat je op de eerste plek van aankomst in de VS door de migratie en douane heen moet met je bagage. Voor de zekerheid kun je dan het beste een vlucht kiezen met een overstaptijd van tenminste vier tot vijf uur.

Met KLM naar Los Angeles vliegen

De beste manier om van Amsterdam naar Los Angeles te vliegen is met KLM. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks tussen Amsterdam en Los Angeles. Dat doen ze in samenwerking met Delta Airlines en Air France. In principe worden de vluchten uitgevoerd met toestellen van KLM, maar het zou voor kunnen komen dat er een vliegtuig van Delta Airlines ingezet wordt. De heenvlucht vertrekt in de regel in de ochtend vanuit Amsterdam om rond de middag in L.A. aan te komen. De terugvlucht vertrekt normaal gesproken in de middag vanaf Los Angeles International Airport en landt vervolgens in de ochtend op Schiphol.

Als je een vliegticket naar Los Angeles bij KLM boekt dan heb je vaak ook de keuze om een vlucht met overstap te boeken. Je vliegt dan met KLM-partner Delta via bijvoorbeeld New York (John F. Kennedy Airport), Seattle of Atlanta. Je kunt ook met Air France via Parijs (Charles De Gaulle Airport) naar Los Angeles vliegen.

Met KLM naar Los Angeles vliegen

KLM Real Deal Dagen

De vliegtickets van KLM naar Los Angeles beginnen meestal zo rond de 800 euro per persoon voor de economyklasse. Twee keer per jaar is zijn er de Real Deal Dagen bij KLM waarbij vliegtickets naar meer dan honderd bestemmingen afgeprijsd zijn. De tickets naar Los Angeles zitten daar ook vaak tussen. De korting bedraagt dan meestal minstens 100 euro ten opzichte van de normale prijs. De KLM Real Deal Dagen worden niet op vaste data gehouden, maar reken erop dat het meestal een keer in de zomer is en een keert tussen half december en eind februari.Met andere maatschappijen naar Los Angeles vliegen

Als je met andere luchtvaartmaatschappijen vanaf Amsterdam naar Los Angeles wilt vliegen dan heb je altijd een of meerdere tussenstops. Veel gebruikte maatschappijen om naar Los Angeles International Airport te vliegen zijn British Airways (via Londen), Air Canada, Air France, United Airlines en American Airlines. Vaak, maar niet altijd, zijn tickets met een overstap goedkoper dan rechtstreekse tickets. Het is aan te raden om via verschillende vliegticketsites prijzen met elkaar te vergelijken. Kijk ook eens naar een dag eerder of later vertrekken, dat kan soms ineens heel andere vliegtarieven geven.

Een goede site om vliegticketprijzen naar Los Angeles te vergelijken is Momondo. Deze vliegticketsite speurt de vliegtickets van tientallen aanbieders af om de beste prijzen voor vliegtickets naar Los Angeles (of andere bestemmingen) te vinden.

Zoek vliegtickets naar Los Angeles

Met andere maatschappijen naar Los Angeles vliegen

Los Angeles International Airport

De grote luchthaven van Los Angeles is Los Angeles International Airport. Daarnaast ligt in de San Fernando Valley nog het veel kleinere vliegveld Van Nuys Airport. Daar vliegen geen grote commerciële vliegtuigen op aan. Als je naar L.A. vliegt zul je dus op Los Angeles International Airport aankomen. Het vliegveld heeft de IATA-code LAX. Deze drie letters zul je dan ook terugvinden op de bagagelabels die aan ruimbagage gehangen wordt.

Los Angeles International Airport is met meer dan 80 miljoen passagiers per jaar een van de drukste luchthavens van de Verenigde Staten. Het vliegveld heeft vier start-/landingsbanen die op jaarbasis om en nabij de 700.000 starts en landingen verwerken. Een deel daarvan betreft vrachtverkeer. De grootste hoeveelheden passagiers zijn afkomstig van vier Amerikaanse maatschappijen: American Airlines, Delta Airlines, Southwest Airlines en United Airlines. Gezamenlijk zijn zij goed voor bijna tweederde van al het passagiersverkeer op de luchthaven. Als je met KLM vliegt dan kom je aan op Tom Bradley International Terminal. Deze internationale terminal wordt gebruikt door het gros van de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.

Het vliegveld ligt ten zuiden van Los Angeles, net onder Marina del Rey.

Dit zijn de gemiddelde afstanden en gemiddelde reistijden met de auto bij normaal verkeer:
Van en naar Venice Beach 10-15 kilometer; 15 tot 25 minuten
Van en naar Disneyland Park 55 kilometer; 35 tot 45 minuten
Van en naar Huntington Beach 60 kilometer; 40 tot 50 minuten
Van en naar Downtown Los Angeles 30 kilometer; 25 tot 35 minuten
Van en naar Hollywood 35-40 kilometer; 30 tot 40 minuten
Van en naar de Sunset Strip 25 kilometer; 30 tot 40 minuten
Van en naar Rodeo Drive (Beverly Hills) 22 kilometer; 25 tot 30 minuten
Van en naar Santa Monica Beach 20 kilometer; 20 tot 25 minuten
Van en naar Malibu 45-50 kilometer; 40 tot 50 minuten
Van en naar Universal City 45 kilometer; 35 tot 45 minuten

Los Angeles International Airport

Van en naar het vliegveld reizen

Redelijk wat mensen kiezen ervoor om een auto te huren vanaf Los Angeles International Airport. Een huurauto op LAX kun je het beste vooraf reserveren omdat je ter plaatse vaak meer betaalt en niet alle autocategorieën nog aanwezig kunnen zijn. Een goede site om je huurauto in Los Angeles te regelen is Sunny Cars.

Daarnaast zijn er ook verschillende andere vormen van transport (ground transport). Goedkoop en veel gebruikt zijn de bustransfers die je naar Union Station (Downtown LA), Hollywood, Westwood, Van Nuys kunnen brengen. Routes, vertrektijden en prijzen kun je bekijken op www.lawa.org/flyaway/.

Taxi’s zijn volop beschikbaar op Los Angeles International Airport. Door het vaak drukke verkeer in en rondom L.A. kan de prijs voor een taxirit soms aardig oplopen. Reken op 50 tot 80 dollar voor een rit naar populaire toeristenplekken zoals Hollywood of Santa Monica. Venice Beach is door de gunstigere ligging vaak goedkoper.

Vanaf de luchthaven gaan gratis shuttlebussen naar het Metro Bus Center en naar het Metro Green Line Aviation Station. Vanaf deze locaties kun je (betaald) doorreizen met metro of bus richting verschillende bestemmingen binnen Los Angeles. Het metrostation hoort bij de Green Line van het metronetwerk van Los Angeles. Om naar Downtown LA, Hollywood, Universal City of Beverly Hills te reizen moet je twee keer overstappen. Eerst op station Harbor Fwy op de Silver Line en vervolgens nog een keer op een andere metrolijn.