Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Los Angeles op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Los Angeles of California kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Los Angeles

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Los Angeles wilt maken.

Aardbevingen en tsunami's

In Los Angeles bestaat een serieuze kans op aardbevingen. Dat komt door de ligging op de San Andreasbreuk die de oorzaak is van aardbevingen in de regio. Vaak betreft het kleine en vrij onschuldige aardbevingen, maar een grote aardbeving is zeer goed mogelijk in Los Angeles. Volg in dat geval altijd de instructies van de autoriteiten op. Langs de kust zie je ook speciale bordjes met evacuatieroutes in het geval van een tsunami. Een tsunami kan ontstaan als gevolg van een aardbeving.

Aardbevingen en tsunami's

Bosbranden

De combinatie van droogte, bossen en een soms felle wind zorgen ervoor dat er af en toe in de buurt van Los Angeles bosbranden voor kunnen komen. Omdat de droogte steeds erger wordt in California wordt het steeds lastiger om de bosbranden te bedwingen. Zeker als de Santa Ana wind waait kunnen bosbranden snel uitbreiden. De Santa Ana wind waait vanuit het binnenland naar de zee en is vaak warm en hard.

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geld er een limiet van $ 10.000,-.

Drinkwater

Het leidingwater dat uit de kraan stroomt kun je met een gerust hart drinken. Het smaakt over het algemeen wel wat anders dan wat je in Nederland gewend bent. Op straat zie je op sommige plekken ook drinkfonteintjes. Ook dit water kun je zonder zorgen drinken. Een goedkope en gezonde manier om je dorst te lessen!

Je kunt water uit de kraan drinken

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in Los Angeles.

Feesten en feestdagen

Er zijn in Los Angeles verschillende feestdagen die gevierd worden. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor de regio. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in Los Angeles:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
Chinees Nieuwjaar eind januari of begin februari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valetboy, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Los Angeles?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fooien in Los Angeles

Geld

De officiële munteenheid in Los Angeles (en elders in de Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Los Angeles niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen.



Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in Los Angeles dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.

Er gelden voor Los Angeles geen extra gezondheidsrisico’s in vergelijking tot Nederland of België. Wees wel voorzichtig met de sterkere zonkracht (smeren!) en met de soms sterke zeestroming, vooral in de buurt van de zeepieren.

Internet

Het is niet zo lastig om in Los Angeles via WI-Fi verbinding met het internet te maken. Veel hotels, bars en restaurants bieden hun gasten gratis internet aan. Ook sommige winkels bieden gratis WI-FI en op sommige plekken wordt er zelfs gratis WI-FI op straat aangeboden, zoals in Santa Monica. Pas wel op met het versturen van vertrouwelijke informatie, want deze openbare draadloze netwerken zijn niet altijd even veilig.

Internet via wifi

Openingstijden

In Los Angeles zijn er geen vaste openingstijden voor de winkels. Iedere winkelier bepaalt zelf de openingstijden.

Parkeren

Ga je een auto huren, houd dan rekening met parkeerkosten die je voor je kiezen zult krijgen. In los Angeles geldt op veel plekken dat je moet betalen om te parkeren. Let goed op waar je parkeert, want als je kort wilt parkeren dan is het relatief duur om op langparkeerplekken te gaan staan (waar je per dag of dagdeel betaalt) en andersom is het voor langparkeerders vaak ongunstig om op parkeerplekken te gaan staan die bedoeld zijn voor kortparkeerders. Let ook goed op de restricties die er gelden ten aanzien van het parkeren. Deze info staat op borden veelal in tekst beschreven. Parkeer je toch op een plek of tijdstip dat dat niet mag dan is de kans vrij groot dat je auto weggesleept wordt. Zonde van je tijd en je geld!

Reisdocumenten

Als houder van een Nederlands (of Belgisch) paspoort heb je geen visum nodig als je de Verenigde Staten gaat bezoeken als je er maximaal 90 dagen verblijft. Wel heb je een zogenaamde elektronische toelating nodig. Deze ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben. Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen, maar dan betaal je een toeslag voor de dienst die ze verlenen. Deze toeslag varieert per aanbieder en zit normaal bij de geadverteerde prijs inbegrepen. Goedkoper is om het zelf te regelen, maar dan heb je wel een creditcard nodig. Bij de bemiddelaars kun je vaak je ESTA aanvragen met iDEAL.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Los Angeles bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Los Angeles.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Los Angeles
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Los Angeles via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Los Angeles via GetYourGuide

Roken

In Los Angeles is er als roker eigenlijk nog maar één plek waar je kunt roken en dat is buiten op straat. In hotels, bars, restaurants en openbare gebouwen mag niet gerookt worden. Er zijn zelfs plekken in de buitenlucht waar aangegeven wordt dat je er niet mag roken. Dat kan bijvoorbeeld in wachtrijen zijn of bij de entree van winkels, restaurants of hotels. Ook op buitenterrassen en in de stadsparken mag niet gerookt worden.

Taal

De officiële taal en gangbare spreektaal in Los Angeles is Engels. Als toerist zul je met vrijwel iedereen in het Engels kunnen communiceren. In sommige etnische wijken zoals Chinatown kan het voorkomen dat je mensen tegen het lijf loopt die de Engelse taal amper of niet machtig zijn. Erg groot is de kans dat je daar als toerist mee te maken krijgt is niet zo groot. Spaans wordt door locals onderling redelijk vaak gesproken hebben als ze beide een Latijns-Amerikaanse achtergrond hebben. Die groep wordt in Los Angeles de afgelopen jaren alleen maar groter, zeker door immigranten die uit Mexico afkomstig zijn.

Tijdsverschil

Als je naar Los Angeles reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. Een jetlag is daarom vrijwel onvermijdelijk. In Los Angeles is het meestal 9 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 9 uur bedraagt en dat komt doordat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In Los Angeles begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 8 uur is.

Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Veiligheid

Hoewel de tijd van de ergste bendeoorlogen en drugsproblemen achter ons ligt, is Los Angeles wel een grote stad waar verschillende vormen van criminaliteit voorkomen. Als toerist moet je de slechte wijken natuurlijk sowieso mijden. Je hebt daar niets te zoeken en de kans dat je slachtoffer van een misdrijf wordt is in slechte buurten groter dan wanneer je je beperkt tot de voor toeristen interessantere wijken en stadsdelen. Wees sowieso altijd oplettend en zorg ervoor dat je eigenlijk geen interessante prooi bent. Omdat de hoeveelheid mensen op straat na zonsondergang snel afneemt moet je meer op je hoede zijn zodra het donker is. Sommige straten die overdag prima zijn, kunnen na zonsondergang het domein worden van daklozen, junks en dieven.

Veiligheid in Los Angeles