Bezienswaardigheden in Los Angeles

Op het moment dat je Los Angeles gaat bezoeken is er voldoende te zien en te doen. Het maakt niet uit waar je van houdt, want binnen de metropool is er eigenlijk voor ieder wel wat wils. Strandliefhebbers en sportievelingen kunnen volop terecht op de stranden van Santa Monica, Venice, Malibu, Long Beach en andere stranden. Wie van pretparken houdt die kan zijn of haar lol op met de vele themaparken in en rondom Los Angeles. Voor kunstliefhebbers zijn er fraaie musea en wie van uitgaan, film en muziek houdt die kan op heel veel plekken terecht. Verveling is iets wat in Los Angeles niet bestaat. Helaas hangen er aan veel bezienswaardigheden, evenementen en attracties wel stevige prijskaartjes.

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Los Angeles bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Los Angeles.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Los Angeles
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Los Angeles via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Los Angeles via GetYourGuide

Universal Studios Hollywood

Het themapark Universal Studios Hollywood is misschien wel populairder dan die in Orlando Florida. De Universal Studios in LA was ook de eerste ter wereld. De deuren van dit filmpark gingen namelijk al in 1964 open. En sinds die tijd is er nog al wat veranderd. Tegenwoordig zijn de attracties en ‘behind the scenes’ nog spannender, nog mooier en nog intenser te beleven. Vandaag de dag kun je in Universal Studios Hollywood genieten van: The Wizarding World of Harry Potter, studio toer en achter de schermen bij de Fast & Furios, Super Silly Fun Land, The Simpsons Ride, WaterWorld en nog heel veel meer. Natuurlijk kun je er ook 3D films kijken waarbij werkelijkheid en fictie bijna niet te onderscheiden zijn.

Meer info over Universal Studios HollywoodGriffith Park

Het ‘urban’ Griffith Park in LA is een prachtig stadspark. Qua afmeting is dit park zeker vijf keer zo groot als Central Park in New York. Daarnaast is Griffith Park ook nog eens veel ruiger en meer divers ingericht dan het meer bekende Central Park. Griffith Park in Los Angeles werd aan het eind van de negentiende eeuw opgericht. Waar eerst vooral struisvogel boerderijen stonden, werd dankzij de inzet van zakenman en filantroop Griffith J. Griffith een fraai stadspark aangelegd. Veel bezoekers komen graag naar het Griffith Park om er te sporten. Je kunt er bijvoorbeeld gebruik maken van een meer dan negentig kilometer lange route waar men graag fietst, hardloopt of andere sporten beoefend. Maar ook paardrijden, een bezoek brengen aan de Los Angeles Zoo, The Greek Theatre, Griffith Observatory of een selfie nemen met de letters HOLLYWOOD op de achtergrond behoren tot de mogelijkheden.

Griffith Park

Hollywood Walk of Fame

Aan de Hollywood Boulevard en Vine Street kun je verschillende bekende namen in het trottoir ontdekken. Dit fenomeen staat bekend als de Walk of Fame. De roze sterren met daarin namen als John Travolta, Justin Bieber, Michael Jackson, Walt Disney, The Beatles en Donald Trump zijn een belangrijke bezienswaardigheid van de stad Los Angeles. Bij de naam is altijd een goudkleurig symbool te zien, die aangeeft in welke categorie deze persoon zijn bekendheid heeft verworven. De persoon die omstreeks 1953 het initiatief voor de Hollywood Walk of Fame toonde, was E.M. Stuart. Hij wilde hiermee bekende personen uit de regio vereeuwigen die in de wereld van ‘glitter and glamour’ hun talenten op succesvolle wijze hebben vertoond. Inmiddels is het leggen van zo’n ster in het trottoir een echte happening geworden. De persoon om wie het gaat is bij de feestelijke onthulling aanwezig en wordt naar hartelust op de foto gezet door journalisten en fans. De selectie van genomineerde personen worden zorgvuldig uitgevoerd door Hollywood Chamber of Commerce Walk of Fame Selection Committee.

Hollywood Walk of Fame

Disneyland Park

Het allereerste Disneyland Park ter wereld werd omstreeks 1955 geopend in Anaheim Californië. Het idee voor het creëren van zo’n fantasierijk themapark was afkomstig van de inmiddels wereldberoemde Walt Disney. Het vrolijke park moest vooral een park worden waar ouders met hun kinderen plezier konden beleven. Al snel ontstond het idee dat gebaseerd werd op zijn populaire creatie Mickey Mouse. Inmiddels heeft Disneyland naam en faam in de hele wereld opgebouwd. Er zijn nu ook Disneyland Parken in Florida, Parijs, Hongkong, Tokio en Shanghai. In Disneyland Park LA heb je attracties als Autopia, Finding Nemo Submarine Voyage, Golden Zephyr, Hyperspace Mountain, Indiana Jones Adventures, Peter Pan’s Flight, Splash Mountain en Pirates of the Caribbean. Daarnaast zijn er veel shops, restaurants, een spa en verschillende mogelijkheden om er in de nabij omgeving te overnachten. Het Disneyland Park in LA heeft dan ook alles in huis om het jong en oud naar de zin te maken.

Meer info over het Disneyland Park

Rodeo Drive

De meest chique en bekende winkelstraat in Los Angeles is onbetwist Rodeo Drive in het stadsdeel Beverly Hills. Dagelijks passeren hier de meest bekende personen uit de film- en muziekindustrie om er te shoppen en gezien te worden. Daarnaast zijn er ook veel personen aanwezig die graag beroemd willen zijn of op andere wijze graag opvallen. Geen dag is hier dan ook hetzelfde. De meest dure bolides rijden af en aan en geheel in de Amerikaanse ‘over de top’ stijl wordt er aandacht besteed aan het fortuinlijke winkelende publiek. Het winkelgedeelte is inmiddels uitgebreid met straten die tussen Santa Monica Boulevard en Wilshire Boulevard liggen.

Meer info over Rodeo Drive

Rodeo Drive

La Brea-teerputten

Aan de Wilshire Boulevard is in de huisvesting van het George C. Page Museum het La Brea Tar Pits museum gelegen. Dit museum heeft allerlei fossielen tentoongesteld die uit de ijstijd afkomstig zijn. Nog altijd zijn er miljoenen gevonden exemplaren uit ver verleden tijden die worden onderzocht en waar studies op los worden gelaten. Veel van de vondsten zijn afkomstig uit de Brea teerputten. In dit deel van Californië komt er een kleverige massa vanuit de diepte naar de aardoppervlakte en daarin treft men regelmatig allerlei voorwerpen, insecten, botten van dinosaurussen en andere fossielen. Al in 1769 werd hier melding van gemaakt door Juan Crespi. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd het belang er echt van ingezien. De meest bekende vindplaats is Rancho La Brea, maar er zijn nog meer plaatsen.

Meer info over de La Brea-teerputten

Chinatown

Tussen het Dodger stadium en Downtown Los Angeles kom je terecht in Chinatown. Het stadsdeel Chinatown is ergens aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan. Destijds kwamen veel Chinezen naar Californië om er te werken bij Central Pacific Railroad Co. Inmiddels is Chinatown uitgegroeid tot een behoorlijke omvang. Aan de Central Plaza is het standbeeld van Dr. Sun Yat-sen, de eerste president van de republiek China te bewonderen en die van acteur Bruce Lee. Andere boeiende bezienswaardigheden zijn: Thien Hau Temple, Chinese American Museum, Phoenix Bakery als oudste bakkerij in Chinatown, Saigon Plaza, Chinatown Plaza, Dynasty Center en Hill Street. Met de viering van het Chinese Nieuwjaar, Moon Festival, Chinatown Summer Nights en Lantern Festival is de hele wijk kleurrijk versierd en viert men uitbundig feest.

Meer info over Chinatown in Los Angeles

Chinatown Los Angeles

Farmers Market

In de wijk La Brea aan W 3rd Street heb je de mogelijkheid om de versmarkt van Los Angeles te bezoeken. De Farmers Market is dagelijks geopend van negen tot negen. Alleen op zondag zijn er aangepaste tijden. De Farmers Market van Los Angeles werd omstreeks 1934 opgericht op het landgoed van de familie Gilmore. Fred Beck en Roger Dahlhjelm wisten de familie Gilmore te overtuigen om een markt te openen waarin lokale boeren hun producten aan de man konden brengen. Al snel werd het een succes en begon men met het bouwen van permanente kramen. Inmiddels is de Farmers Market een dorp op zich en niet meer weg te denken uit LA. Je kunt er nog altijd veel verse producten kopen, maar ook kant en klare gerechten. De aanwezige restaurant laten je graag genieten van alle heerlijkheden die er te koop zijn. Tussen het aanbod van eten en drinken zijn er verschillende winkels te bezoeken met uiteenlopende producten.

Meer info over Farmers Market

The Comedy Store

Het succes van The Comedy Store in LA is terug te leiden naar de feestelijkheden rondom het huwelijk tussen Liza Minelli en Jack Haley. Tout LA was uitgenodigd om dit in The Comedy Store te vieren en de straat moest worden afgezet om de vele toeschouwers op afstand te houden. Vervolgens werden de optredens van onder andere Michael Keaton, Robin Williams en David Letterman een echte hit en The Comedy Store South Pacific Beach een begrip. Vanaf die tijd is de populariteit in vogelvlucht toegenomen. Onafhankelijke stand-up komedianten kregen hier een podium om hun talent te laten zien. Zo stonden hier in hun beginjaren artiesten als Tim Allen, Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Eddie Murphy, Jerry Seinfeld en Amy Schumer. Reserveren is tot op de dag van vandaag nog altijd aan te bevelen.

Meer info over The Comedy Store

The Comedy Store

De kanalen van Venice

Het westelijk gelegen stadsdeel Venice ligt aan de kust van Los Angeles naast de Marina del Rey. Wuivende palmbomen en kleurrijke gebouwen domineren de kuststrook bij Venice Beach. Aan de promenade zijn altijd wel kunstenaars, muziekanten en andere creatievelingen te vinden. De kanalen van Venice zijn ook erg populair. Er was ooit een periode dat er werd geprobeerd om er een soort Venetië zoals in Italië te laten ontstaan. Dit is helaas nooit van de grond gekomen. De waterwegen van Venice bevinden zich voornamelijk in het historische deel van dit district. Een groot deel van de kanalen bestaat inmiddels niet meer. De opkomst van de auto zorgde ervoor dat men besloot meer ruimte voor het aanleggen van wegen te creëren. Uiteindelijk zijn er nog zo’n zes kanalen over, waaronder Grand Canal, Howland Canal, Carroll Canal Wk en Linnie Canal Een wandeling langs de waterkant laat je kennismaken met de rust van LA zoals je die niet op heel veel plekken in de stad kunt vinden. Aan het water tref je vooral prachtige villa’s.

De kanalen van Venice

De sterrenwoningen in Beverly Hills

Er zijn verschillende tours te boeken, waarbij je per bus langs huizen van bekende sterren wordt gereden. Een gids vertelt je wie er wonen, gewoond hebben en waar ze hun fortuin mee hebben verdiend. Dit levert al jaren grote ergernissen op bij verschillende wereldsterren die LA hun thuis mogen noemen. De wijk Beverly Hills en Mulholland Drive staan er om bekend dat daar veel sterren wonen. Een aantal bekende namen die in LA wonen zijn: Jennifer Aniston, Bruno Mars, Sandra Bullock, Tom Cruise, Ellen Degeneres en David en Victoria Beckham.

Venice Beach

Het vrijwel altijd zonnige klimaat in Los Angeles zorgt dat Venice Beach goed bezocht wordt. Zowel de toeristen als de lokale bevolking komen graag naar de kust van LA om te genieten van zon, zee en strand. Daarnaast wordt er ook gesport op het strand en kun je bijvoorbeeld al rolschaatsend over een pad aan het strand genieten van al het moois om je heen. Venice Beach staat namelijk bekend om de mooie mensen die zich er graag van hun beste kant laten zien. En ook aan de Venice Boardwalk is het vaak een kwestie van kijken en/of bekeken worden. Niets lijkt hier te gek. Het gedeelte bij Muscle Beach is vooral gereserveerd voor de in het zweet werkenden bodybuilders. Zij tonen bijzonder graag hun afgetrainde lichaam. In de wijde omgeving zijn hippe clubs, gezellige restaurant en andere ondernemers te vinden.

Meer info over Venice Beach

Het strand van Venice Beach
Levendig Venice Beach

Mulholland Drive

Over de heuvelrug van Santa Monica Mountains en de Hollywood Hills loopt een kronkelende weg die bekend staat als Mulholland Drive. De naam is een verwijzing naar William Mulholland, een van oorsprong Iers-Amerikaanse ingenieur. William Mulholland verwierf naam en faam door zijn aandeel in het bouwen van de Los Angeles Aquaduct. Deze ruim drie-honderd-veertig kilometer tellende waterweg zorgde ervoor dat de stad Los Angeles van water werd voorzien, die afkomstig was uit de Owens River. Mulholland Drive is een ongeveer tachtig kilometer lange tweebaans weg die je vooral langs prachtige uitzichten leidt. Onderweg passeer je met enige regelmaat de meest luxueuze villa’s van succesvolle inwoners. Andere plekken in LA die naar William Mulholland zijn vernoemd zijn: Mulholland Highway en Mulholland Dam.

Mulholland Drive

Hollywood Sign

Het symbool van Los Angeles is zonder twijfel de naam Hollywood in de bergen van Santa Monica Mountains bij Mount Lee. De letters zijn elk zo’n veertien meter hoog. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de letters er tijdelijk zouden staan. Het is zelfs voor lange tijd verwaarloosd of doelwit van vandalisme geweest. Dankzij de inzet van onder andere Playboy baas Hugh Hefner en een aantal donateurs werd het belang ingezien en kregen de letters een behoorlijke opknapbeurt. Vanaf de Griffith Observatory en het Hollywood and Highland Center heb je een goed uitzicht op het wereldberoemde Hollywood sign.

Santa Monica Pier

Ten noorden van Venice Beach bevindt zich de stad Santa Monica. Het meest bekende van Santa Monica is de Santa Monica Pier. Jong en oud kan zich hier vermaken in de permanent aanwezige kermis. Het reuzenrad is dan ook een echt een symbool van de Santa Monica Pier en de stad zelf. Al meer dan honderd jaar is de Santa Monica Pier een begrip. Behalve de kermis kun je er ook een bezoek brengen aan de Santa Monica Pier Aquarium, gezellige bars, goede restaurants en vele winkels. Het bouwen van deze pier voor amusement was een idee van Charles Looff en diens zoon. Zij ontwikkelde hun plannen omstreeks 1916.

Meer info over Santa Monica Pier

Santa Monica Pier

Hollywood Bowl

Sinds 1921 worden er uiteenlopende leuke muzikale evenementen georganiseerd op de plaats die we tegenwoordig kennen als de Hollywood Bowl. Destijds was deze plek niet veel meer dan een natuurlijk gevormd amfitheater onder de beschermde omgeving van Bolton Canyon. Het droeg destijds de naam ‘Daisy Dell’. Het huidige theater werd afgeleid van eerdere ontwerpen, maar de vorm van een kom is altijd gebleven. Inmiddels is de Hollywood Bowl de thuishaven van het Los Angeles Philharmonic en worden er zeer regelmatig druk bezochte concerten gespeeld. De capaciteit is met de ontwerpen meegegroeid en kan inmiddels ruim zeven-tien-duizend-vijf-honderd bezoekers plaats laten nemen. In het museum van de Hollywood Bowl kom je meer te weten over de lange lijst van musici en andere performers die hier opgetreden hebben.

Meer info over de Hollywood Bowl

Hollywood Boulevard

Ten zuiden van de Hollywood Hills ligt de Hollywood Boulevard. Deze straat begint ongeveer bij Sunset Boulevard en eindigt bij Vermont. Via de Highland Avenue kom je in de Hollywood Hills. Door de jaren heen was de Hollywood Boulevard immens populair. Inmiddels zijn er meerdere populaire plaatsen in Los Angeles te vinden. Hollywood Boulevard werd vooral bekend dankzij de Hollywood Walk of Fame rond de jaren ’60. In deze tijd waren er ook veel hippe uitgaansgelegenheden in deze buurt te vinden. Ook het TLC Chinese Theater zorgde regelmatig voor nieuws. Het modernere Dolby Theater heeft dit eigenlijk overgenomen. Hier worden nu de Oscar nominaties gehouden en Academy Award uitgereikt.

Hollywood Boulevard