Het weer in Los Angeles

Van alle klimaten die je kunt bedenken is Los Angeles misschien wel gezegend met een van de aangenaamste klimaten die er is. Het warme zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat genoemd) zorgt voor veel zonuren, niet teveel neerslag en overwegend zeer aangename temperaturen. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is er sprake van een Cfa-klimaat. Het is vooral het klimaat waarom de film- en televisiemakers hier neergestreken zijn. Het aantal goede opnamedagen dat je hier kunt hebben is hoger dan in New York of andere Amerikaanse steden. De zon schijnt gemiddeld zo’n 3200 tot 3300 uur per jaar, waarbij echt sombere maanden eigenlijk niet voorkomen.




Temperatuur

In Los Angeles is het bijna altijd lenteachtig of zomers. Zeker als je naar de gemiddelde statistieken kijkt van de temperaturen zoals ze in L.A. gemeten worden dan zie je dat die tussen de 19 en 30 graden Celsius liggen wat betreft de maximumtemperatuur en dat de minima tussen de 8 en 17 graden Celsius liggen, kijkend naar de langjarige gemiddeldes. In de praktijk kunnen er wel vrij grote verschillen voorkomen. Niet alleen van dag tot dag, maar ook tussen de verschillende locaties binnen de metropool Los Angeles. Zo kan het overdag direct aan de kust soms 7 tot 8 graden koeler zijn dan in Down Town Los Angeles. Dat heeft allemaal te maken met het relatief koude zeewater dat het weer in Los Angeles beïnvloedt. Vooral in de winter en het voorjaar kunnen dergelijke verschillen optreden.

In de winter liggen de maxima zo tussen de 13 en 26 graden Celsius. In de zomermaanden is het overdag gemiddeld tussen de 25 en de 34 graden Celsius. Het kwik kan verder oplopen, maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak. In het hart van de stad zijn temperaturen mogelijk die rond de veertig graden liggen. De kans dat dit binnen een kalenderjaar tenminste 1 keer gebeurt is ongeveer 20%.

heerlijk weer in LA

Koel zeewater

De zeewatertemperatuur wordt wereldwijd vooral door twee factoren bepaald. Ten eerste is er de opwarming door de zon. Ten tweede zijn er de zeestromen die onderdeel uitmaken van een wereldwijd systeem dat we Thermohaliene circulatie noemen. In Nederland hebben we te maken met een warme Golfstroom die relatief warm zeewater vanuit zuidelijke richting aanvoert. In Californië, dus ook ter hoogte van Los Angeles, is de situatie omgedraaid. De zeestroom komt hier uit noordelijke richting waardoor er relatief koeler zeewater richting Los Angeles stroomt. Hierdoor ontstaan er vooral in de zomerperiode aanzienlijke verschillen tussen de luchttemperatuur en de zeewatertemperatuur. In de winter heeft het water een temperatuur van ongeveer 14 tot 15 graden. In de zomer stijgt dit geleidelijk naar 18 tot 19 graden. De Grote Oceaan is daarmee in de warmste maanden hier koeler dan de Noordzee dat is ter hoogte van Nederland en België.



Winterzon

Als je antwoord wilt hebben op de vraag of Los Angeles een goede bestemming is voor een wintervakantie dan zijn er meerdere antwoorden mogelijk. Ben je op zoek naar relatief zonnig, droog en warm weer dan is Los Angeles een prima winterzonbestemming. Gemiddeld genomen kun je in de minst goede maanden (januari en februari) zeker tweederde van de dagen als aangenaam tot zeer aangenaam bestempelen. Dat betekent niet automatisch dat het ook aangenaam weer is om op het strand te liggen of om te zwemmen. Het zeewater is dan vrij koel en ook onverwarmde zwembaden zijn te koud. Op het strand kan een koele zeebries ervoor zorgen dat het net wat te koud is om te zonnebaden. Er zijn echter ook heel wat middagen dat het wel lekker genoeg is op het strand.

Neerslag

Gemiddeld valt er in Los Angeles 300 tot 400 millimeter neerslag. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland geregistreerd wordt. Er kunnen van jaar tot jaar wel de nodige verschillen voorkomen. De natste periode loopt van december tot half maart met februari als natste maand. De hoeveelheid neerslag die er valt is tegenwoordig niet meer voldoende voor mens en natuur. De balans tussen waterwinning en waterverbruik is de afgelopen jaren helemaal zoek. Er komt droogte voor zoals ze dat in geen honderden jaren meegemaakt hebben. Misschien zelfs nooit, want cijfers van vroeger zijn er niet. Het aantal waterbesparende maatregelen neemt in California ieder jaar toe in de hoop om serieuze schade aan de natuur zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Zon

In Los Angeles is er sprake van gemiddeld 3200 tot 3300 zonne-uren per jaar. Dit is het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken Los Angeles bereikt. Dat is ongeveer 73% van het in theorie haalbare aantal uren zonneschijn. Zowel in absolute als in relatieve hoeveelheid zon zijn de maanden juli en augustus het zonnigste. Mei en juni zijn de somberste maanden. Hoewel ze het in totaal aantal uren het beter doen dan de wintermaanden, is het relatieve aantal uren zonneschijn in deze maanden het minst gunstig. In de warmste maanden (juni, juli en augustus) moet je overigens ook rekenen op een aanzienlijke kans op smog. Deze laag luchtverontreiniging is niet zichtbaar in de klimaatstatistieken, maar wel boven de stad zelf.

De zon schijnt vaak in Los Angeles

Orkanen

In Los Angeles waait het vaak amper. Het merendeel van de tijd is er sprake van windkracht 0 (praktisch windstil), 1 of 2. Je hebt het vooral over een briesje. Soms kan het wat harder waaien, maar tot een echte storm komt het zelden. Orkanen komen helemaal niet voor in Los Angeles. In theorie is de kans dat Los Angeles zelf getroffen wordt door een orkaan eens in de driehonderd jaar. Wel kan Los Angeles te maken krijgen met de indirecte gevolgen van een orkaan. Door zware tropische stormen die zuidelijker op de Grote Oceaan waaien kan de golfslag dermate beïnvloed worden dat je zelfs op de stranden van Los Angeles te maken hebt met aanzienlijk hogere golven. Als dit eens een keer gebeurt zijn de surfers daar dolgelukkig mee.

Santa Ana wind

Vooral in de winter en het najaar kan de Santa Ana wind opsteken. Dit is een sterke aflandige wind die warme droge lucht vanaf de woestijn landinwaarts richting de kust van Californië brengt. Deze wind kan de temperatuur ineens doen oplopen in Los Angeles, maar vergroot ook de kans op natuurbranden. Als er eenmaal een bosbrand ontstaat terwijl de Santa Ana wind waait dan is deze zeer moeilijk te doven. Het vuur breidt zich vaak snel uit door de felle wind. De Santa Ana wind is overigens geen föhnwind maar een valwind.